luni, 8 martie 2010

Viata de Om ...

1. Homo sapiens sapiens in sec. XXI.
Daca am ajuns pana aici inseamna ca suntem inteligenti, sau mai bine zis mai inteligenti ca altii care nu au fost atat de adaptabili, caci dragii mei suntem cea mai adaptabila dintre specii.
N-am sa ma intorc prea mult in trecut, sa sustin sau sa daram "ipoteze", nu voi combate Darwinistii si nici nu nu am sa denigrez "Facerea\Geneza", ii las pe altii sa o faca, dar am sa ma refer la "Homo Sapiens Cyberneticus" sau altfel spus "Omul Modern"...un subiect interesant, din care inca fac parte.
Cerandu-i scuze paragrafului 1. il invit in lumina reflectoarealor pe subparagraful 1.1. ...mare atentie, ce veti citi in continuare nu este recomandat daca va trageti din "Adam si Eva "sau din "Pan troglodytes"= cimpanzeu, existand riscul sa va innecati suspinand.

1.1. Nasterea\Facerea
"Introducere "

De obicei se respecta procedura, planificandu-se din timp in functie de nevoi, dorinta si buget. La polul opus exista incalcarea procedurii si anume : rodul unei iubiri de 5 minute, ruinand mai apoi o viata sau mai multe , de la caz la caz si in sfarsit cazul 3, aprocedural dar nu antiprocedural, aparand in vis prin atingerea sacra, cu un mesaj mesianic...fara sa par Eugenic prefer prima varianta, nu de alta dar cele 5 minute sunt rezervate tigarii de dupa...iar in vise nu mai cred dupa ce mi le-a explicat "normalul" Sigmund Freud.

Dinantea nasterii parintii intra in panica si tinanad cont de anii in care traim trec la lista de cumparaturi, iarasi in functie de nevoi, dorinta si buget...Daca sunt doi dintr-o lovitura, trei, sau chiar patru, inseamna ca te-a ..... norocul si s-ar putea sa te muti cat de curand din garsoniera...in mod cert nici doua camere nu-ti vor mai ajunge si poti linistit sa te obisnuiesti cu gandul la salile de asteptare, atat de primitoare de la Banci, pentru solicitarea unui credit.

Sa zicem ca ai rezolvat aspectul cu locuinta si pleci la cautat de toate cele : patut, carucior, hainute, biberoane, suzete, sisteme de monitorizare, purificatoare, umidificatoare etc. , etc. in functie de sexul micutului\lor, buget, apartenenta politica si religioasa a parintilor, trend si cel mai important, de influenta veteranilor din mediul in care te misti.Din proprie experienta am constatat ca : daca e rezistent produsul, nu e usor, daca e frumoasa culoarea, nu are o zornaitoare simpatica, daca e perfect calitativ nu e ca al vecinului, toate astea din cauza ca uitam utilitatea in detrimentul imaginii, culorii etc. Daca e rezistent e prea greu, daca e usor nu se strange suficient, iara daca le are pe toate nu e la moda...cam asa s-ar rezuma doi parinti in fata unei oferte care a depasit orice limita de echilibru dintre cerere-oferta, bun simt, si cel mai de pret : UTILITATE.
Dupa ce te lasa nervii, in mod cert vei depasi bugetul si vei cumpara ceva, orice numai ca sa scapi, mai ales ca te preseaza timpul. De obicei iti smulgi parul din cap si regreti ca nu ai cumparat celalat produs similar, ca parca era mai cu mot, dar acum e prea tarziu, mai ales ca in pretul produselor de copii, foarte santajabil de altfel, nu ai cumparat utilitatea ci ti-au smuls vanzatorii banii din portofel folosindu-se de o slabiciune mai veche si anume : AFECTIVITATEA.Unii mai superstitiosi din fire, nu cumpara nici un lucru pentru viitorul micut\i decat dupa nastere...ca nu e bine...dar sa nu credeti ca nu se informeaza.

"Momentul 0 sau de la minus la plus" :

Nu am gasit nici in Biblie...dar daca-l ucizi e pacat si se considera o viata luata...din momentul conceperii, pana in momentul mortii cat traiesti X ani sau X ani + 9 luni ?

Sa presupunem ca in functie de caz v-ati ales cu una dintre variante, doua sau toate trei...desi nu e ca la loto, iar dupa o asteptare de noua luni apare "mult doritul", "prea scumpul", "nedoritul" sau "prea sfantul", fara sa-l interebe cineva daca si-a exprimat dorinta in mod democratic...caci da, nasterea, viata ( ca existenta) si moartea nu au nimic in comun cu democratia.
El paseste intr-o lume "extrem de normala" si i se ureaza "Bun venit!" primind un numar sau un index, care-i va apartine pana la caderea cortinei (Tineti minte numarul\indexul pentru ca va mai aparea pe parcurs...cum ?...Surpriza :)
Inca din prima zi, prioritatile intregii familii se schimba, noi devenim mai responsabili, percepem timpul altfel si incepem sa intram in rolul proaspat de parinte :


Il alaptam, il curatam, il hranim cu marketing intr-o lume plina de marci, in care plansetul bebelusului nu se mai aude, pe dupa sigle dezvoltate de o intreaga industrie si uzine care cerceteaza cat de natural e laptele artificial, cat de fin e servetelul care o sa-i curete fesele, cat de umed si purificat este aerul din camera, cat este de cald si alte minuni ale sec. XXI
Mananca cat alti zece si creste voinic ca Praslea, mananca mai mult decat este suficiient, spre prosperitatea consumului si a productiei care ii este dedicata, e trendy. uneori chiar si fashion desi peste 2 luni hainutele ii vor fi mici;
Iar mananca si iar creste si creste, schimba hanutele, numarul la pantofi dar numarul de index ramane acelasi si cu el pleaca la drum mai departe, respectand o alta procedura, de care nici noi n-am scapat.
Intrebare : Cum Dumnezeu a evoluat specia asta in ceea ce este acum : cautand utilitatea sau imaginea ? Noi cum am crescut, destul de sanatosi pot zice dar nu atat de cocolositi ? Oare mama cum de avea timp dupa ce termina programul la serviciu sa fiarba scutecele de bumbac murdare, cum de nu m-a plimbat intr-un carucior fara amortizoare, inchidere centralizata, aer conditionat si alte minuni. Oare cum s-au descurcat fara un sistem de supraveghere care sa-i alerteze ca plang ?....

1.2. Inregimentarea
"Momentul 1 : Inregimentarea religioasa"
Daca indexul\CNP-ul\Social Security No. a fost cadoul de bun venit, iata ca in cercul numit "Organizarea sociala a umanitatii" incep treptat sa mai apara si alte cercuri concentrice, fiecare cu propriul sau sistem de valori, ierarhie si alte legi de guvernare, dar toate conectate la cercul mama : Organizarea religioasa - sau sistemul politienesc al lui Dumnezeu - un fel de voce Divina prin trupul profesionistului (in sensul de meserias) nu al Profetului.Dupa ce parintii au dus trative cu viitorii nasi, iata ca in acelasi mod nedemocratic, spala de pacate copilul in butoiul sfant, alegandu-i viitoarea religie si un Dumnezeu la care sa se-nchine ca sa-l apere de toate cele rele.
Ca la orice ceremonie, tot la buget si cheltuieli ajungem, incepand cu pregatirile petrecerii, paparazii si taxele bisericesti, iar din toata aceasta afacere, la final dupa dar, se trage linie si in afara de gestul religios se astepta sa se iasa pe plus.Bineinteles ca in afara de iregimentarea in oastea celor buni se mai prezice si cariera copilului punandu-l sa aleaga diverse obiecte, printre care primeaza bijuteriile si banii (valuta :) ). Dar ca in orice situatie, "liberul arbitru" functioneaza si alege saracul din ce are :) si ce straluceste mai bine in ochii lui.
In acest fel trebuia sa devenim toti putred de bogati sau bancheri, dar de cele mai multe ori ajungem bijutieri, casieri la un hypermarket sau o casa de amanet, iar intr-un caz mai rau in fata la o casa de schimb sau clienti disperati ce amaneteaza, lasnd semn bijuteriile familiei pentru o bila de heriona.
Ce te faceai mama, daca aveam gura si putere sa rastesc : "-Eu vreau sa fiu Budhist !" ? Mi-ai fi respectat vointa, m-ai fi dus in Tibet la botez ? sau te faceai de ras in fata vecinilor si a peroanelor din cercul tau :)Din punctul meu de vedere de cand ne nastem pasim intr-un astfel de cerc, apoi in altele din interiorul lui ... pana la infinit , limitandu-ne spatiul nostru de miscare si de actionare libera ajungand sa ne stranga de gat precum niste laturi bine controlate. Acestea fiind zise "liberul arbistru" nu mai ramane decat o utopie.

"Momentul 2 : Inregimentarea educationala"
Se spune ca orice lucru invatat, aparent nefolositor te va ajuta candva in viata...asta daca in primul rand ai sa-l tii minte si bineinteles daca esti bun receptiv, altfel e ca si cum ai tencui cu ciment noroiul :).
Oare noi cand alegem educatia copilului nostru stim la ce-i va folosi ? sau asta e o alta procedura si anume sa-l pregatim in perioada prescolara...un altfel de cerc pregatitor pentru cel viitor ?
Unii aleg gradinita, altii educatia de casa, cu bunicii, matusile, verii sau cainii vagabonzi.
Oricum ar fi, il introducem in sistemul nostru de valori, atat de schimbatoar dar necesar pentru existenta "Organizarii sociale a umanitatii", el invata ce ii oferim nu insa ce-i trebuie, iar daca se schimba structura Sistemului, ar trebui sa se schimbe si sistemul educational...dar ca orice schimbare, poate dura chiar si decenii.
Ca de exemplu eu, la ceva ani dupa revolutie in scoala generala frecventam obligat orele de atelier, invatam pe de rost toate modelele si marimile de piulite, pile (nu acelea la care va ganditi :) ), freze, burghie si alte minuni, desi productia romaneasca avea sa fie aproape de 0, iar noi o generatie de vanzatori si distrubuitori.
Sau, tot in generala, s-au inlocuit pozele lui Ceusescu cu icoanele si a venit un domn barbos imbracat in sutana sa ne invete cum e cu ascultarea de parinti si de profesori si cu bunatatea lumii. Binenteles mai citisem si eu de ochii mamei, ca sa ajung in Rai, ceva din Biblie si era o perioada in care ma macinau deja problemele existentiale, metafizice (la ora de fizica) si credeam ca acest om le stie pe toate, sau cel putin imi poate oferi raspunsuri la anumite intrebari.
Asa ca mai inspre clasa a VII-a l-am intrebat, Parinte cum a aparut Omul ? A inceput poveste clasica cu "Geneza" si cand a juns la Adam si Eva si costitele lor afumate, un drac, mi-a aprins un beculet in cap..."-Pai si dupa ?! Dupa Cain, Abel si altii ?"


in lucru....


2 comentarii: